(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Witte wieven in de zomer-Dames blanches

Wat een zomerweer in mijn vakantie… vanochtend zelfs witte wieven op de weg…. ken je die benaming?

Witte wieven ook wel witte juffers genoemd is de naam voor vrouwenfiguren die in sagen voorkomen, en soms goedaardig, soms kwaadaardig zijn.

Mistflarden of mistbanken worden in Noord-Nederland ook wel witte wieven genoemd.

Witte wieven worden vaak in verband gebracht met heksen en/of spoken. De witte wieven hebben veel overeenkomsten met de Ierse Sídhe en de Banshee. Ook wordt verband gelegd met moerasvrouwtjes, feeën of elfen.

Het geloof aan witte wieven vindt zijn oorsprong wellicht in de Germaanse tijd, al weten we dit niet zeker. Soortgelijke fenomenen in het volksgeloof worden aangetroffen in meerdere Indo-Germaanse cultuurgebieden (incl. Romaanse talen en Gaelic). De megalithische monumenten (zoals ganggraven, grafheuvels en hunebedden) werden door sommigen als hun woonsteden gezien. Volgens de overlevering gaan ze vrijwel altijd in het wit of vuilwit gekleed, wat de naam zou verklaren. Er wordt een verband gelegd met wetende wijven, dus waarzegsters.

Ik woon vlakbij een hunebed….

Witte wieven werden ook wel als de geesten van heksen gezien of als andere vrouwen die kwaad gedaan hadden. Behalve in hunebedden zouden de witte wieven in kleine heuveltjes en terpen hebben gewoond. Ze hadden daar de in- en uitgang naar hun holen. ’s Nachts kwamen ze tevoorschijn, langzaam zwevend. In Overijsselse sagen zijn witte wieven feeën die verschijnen als witte nevels op heide en moerasgronden. Mensen worden verleid om ze te volgen, met als resultaat dat deze mensen voor altijd verdwijnen en nooit weer gezien worden. Dit kan een (door de eeuwen heen) verzachte versie zijn van het thema van witte wieven als aankondigers van de dood.

In laat middeleeuwse tekeningen van witte wieven komen hunebedden en grafheuvels voor. Ook dit verschijnsel relateert naar de aankondiging van de dood.

Witte wieven wordt in het Duitse taalgebied ook wel vertaald als wijze vrouwen, ze worden in verband gebracht met de Völva. Völva waren degenen die de kennis en kunde bezaten omtrent seiðr, spá en galdr, praktijken waar sjamanisme, hekserij, profetie en andere vormen van autochtone magie aan te pas kwamen. Völva verleidden personen om mee te gaan en waren bekend om het spinnen of weven. In een veertigtal graven hebben Scandinavische archelogen spinrokken gevonden, meestal in rijke graven met waardevolle grafgiften, hetgeen aantoont dat de Völvas tot de hoogste laag van de samenleving behoorden.

In Nederland komen sagen over witte wieven voornamelijk voor in Oost- en Noord-Nederland (voormalig Saksenland). Maar witte wieven zijn in vrijwel geheel Europa bekend. Zo heten ze bijvoorbeeld in Frankrijk Dames Blanches. In België was Madama Blanche de term voor een waarzegster. In Engeland zijn sagen bekend van white women, ook zij voorspellen geboorte en dood. De Banshee in Ierland voorspellen eveneens de dood, en Duitsland heeft Weiße Frauen

12 Reacties

 1. Deze prachtige beelden geven ruimte voor allerlei fantasien.
  Mooi gemaakt!

  19 juli 2011 om 19:06

  • @Rob- geinspireerd door mijn woonplek.. heb er soms ook rare dromen over gehad….maar de juffers waren tot nu toe goedaardig…

   19 juli 2011 om 20:24

 2. Je zou er bang van worden, aan de andere kant is het wat mystiek…

  19 juli 2011 om 21:42

 3. spannend om te zien 🙂 ik ben der bijna bang van …..

  bijna….
  ware het niet da’k zelf af en toe een wit wief ben 🙂

  19 juli 2011 om 21:45

 4. Beaucoup d’effets que j’adore ………..
  Bravo !!

  19 juli 2011 om 21:49

 5. Ik was er ooit bang van… nu niet meer… nu zweef ik zelf af en toe rondom het hunebed…. hihihi

  19 juli 2011 om 21:49

 6. Eerlijk gezegd heb ik nog nooit ECHT een wit wief gezien bij het Hunebed….

  19 juli 2011 om 21:58

 7. Maar ik zou het wel heel leuk vinden om zo’n witte wieven avond/nacht of weekend te organiseren… deze zomer..

  19 juli 2011 om 22:23

 8. Wie doet er mee?

  19 juli 2011 om 22:30

 9. Sujets bien intéressants que les légendes, d’autant plus lorsqu’elles sont accompagnées de si belles images ! Bravo Agnès ! quel talent !

  Moi, en ce moment, très prise par l’arrivée de ma famille qui vient passer quelques jours de vacances à la maison, donc, pas trop dans la photo… mais, ça me manque un peu… même beaucoup !lol !

  Bisous Agnès et continues à nous faire rêver !

  19 juli 2011 om 23:25

 10. Mooi om te weten, maar je kunt ze dus maar beter niet zien……….

  20 juli 2011 om 00:10

 11. zij zwierven ook rond op en om de Makkumerwaard toen ik een kleine jongen was
  pas op dat ze je niet te pakken krijgen werd ons kwajongens voor gehouden

  20 juli 2011 om 02:24

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.