(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Vrije expressie in zwart-wit-De maan-Schaduw, licht… mysterie

Een echte maan op de foto, maar daar bleef het niet bij…meer halen uit een met de camera vastgelegd beeld is erg leuk om te doen. Verder vind ik zwart-wit vaak erg mooi… een experiment…de maan in 3 stappen- maar zet eerst even de muziek hieronder aan:

De Maan is de enige natuurlijke satelliet van de Aarde en is de op vijf na grootste maan van ons zonnestelsel. Ze wordt soms aangeduid met haar Latijnse naam Luna.

De meeste manen in het Zonnestelsel zijn erg klein, maar er zijn enkele grote, planeetachtige manen. Onze maan hoort daar ook bij. Hoewel er manen in het Zonnestelsel zijn die nog groter zijn dan onze maan (bijvoorbeeld Ganymedes en Titan), worden de Aarde en de Maan wel als dubbelplaneet aangeduid, omdat de Maan in vergelijking met de Aarde niet zeer klein is: de massa van de Maan is 1/81 van die van de Aarde

Mensen zijn geintrigeerd door het verschijnsel maan. In de muziek… dan denk ik aan Pink Floyd-Dark side of the moon:

Met dank aan Suske:http://suskeblogt.wordpress.com/

Doordat de Maan een elliptische baan om de Aarde aflegt, varieert de afstand tussen Maan en Aarde. Het punt waar de Maan het verst van de Aarde afstaat heet apogeum (afstand Maan-Aarde 405 500 km) en het punt waar de Maan het dichtst bij de Aarde staat heet perigeum (afstand 363 345 km). Indien het volle maan is tijdens het perigeum (zoals op 19 maart 2011) wordt dit ook wel supermaan genoemd. De gemiddelde afstand tussen de Aarde tot de Maan bedraagt 384 450 km. In de loop van de tijd is de afstand tussen de maan en de aarde steeds groter geworden. Momenteel is de jaarlijkse toename vier centimeter per jaar.

Kinderen vinden informatie over de maan ook heel interessant.Dit jaar werd het college van de Kinderuniversiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen verzorgd door professor Peter Barthel, hoogleraar Sterrenkunde. Hij vertelde over de maan. Er kwamen vragen aan de orde als: hoe ziet het er uit op de maan, hoe lang duurt een dag op de maan, kunnen we er in de toekomst gaan wonen, hoe schijnt-ie door de bomen, en groeit er maanzaad?

 

De rotatie van de Maan (om haar as) is synchroon met haar beweging rond de Aarde. Praktisch betekent dit dat de Maan steeds met dezelfde kant naar de Aarde gericht is. Daarom spreekt men van de voorkant, het zichtbare deel van het maanoppervlak, en de achterkant, het onzichtbare deel van de Maan. Voordat een Russische ruimtesonde genaamd Loena 3 in 1959 een kijkje aan de achterkant had genomen, wist men dan ook niet hoe de achterkant van de Maan eruit zag.

12 Reacties

 1. Saralie

  Hé wat bijzonder, het eerste waar ik aan moest denken toen ik deze slide zag, is Muse.. Heel mysterieus, echt supergaaf!

  25 juli 2011 om 16:09

  • @Saralie-Misschien moet er dan maar wat muziek van Muse onder te komen dtaan… wat raad je me aan?

   25 juli 2011 om 16:21

   • Saralie

    “Apocalypse Please” ! Maar dat is wel een duister liedje hoor! Eigenlijk gaat het vooral om complottheorieën en samenzweringen van politiek en overheid tegenover de kracht van de natuur. Ik vind deze fotoserie echt fantastisch..

    25 juli 2011 om 17:15

   • Saralie

    Beetje futuristisch…

    25 juli 2011 om 17:31

 2. Un beau jeu d’ombre et de lumière avec du mystère en plus !!
  Bonne fin de journée

  25 juli 2011 om 18:15

 3. pantxika

  Futuristes et remplies de mystère tes images…. presque comme dans un film ! du beau travail comme d’habitude ! Bravo Agnès !

  25 juli 2011 om 20:25

 4. De man weet het in ieder geval te brengen…

  25 juli 2011 om 20:29

 5. erg mooi gedaan ágnes 🙂

  25 juli 2011 om 20:39

 6. mooi gedaan , dat is zeker
  oja probeer het hier eens
  https://picasaweb.google.com/fietszwerver/ZoVanAlleDag#5586494247058899250
  fijne avond nog

  25 juli 2011 om 20:52

 7. dark side of the moon van Pink Floyd.
  alleen al omwille van die titel.

  26 juli 2011 om 20:11

 8. Biij karel kun je nu ook nog eens het volgende bekijken-wat je toch allemaal met de maan kunt doen…http://www.karelshobby.com/PPS/Playing%20with%20the%20moon.pps#256,2,Dia 2

  4 augustus 2011 om 00:24

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.