(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Natte zomer-Vroege padde(n)stoelen

Nu is de tijd om op zoek te gaan naar paddestoelen. Het vochtige weer is de schimmels gunstig gezind geweest. Ze zijn haast niet te missen in het bos. De afgelopen jaren waren de zomers droger, toen kwamen de eerste paddestoelen pas eind oktober.

Je moet  vooral in loofbossen zijn. Daar komen de eerste paddestoelen uit de grond, zoals melkzwammen, boleten en russula’s. Die zie je voor het eerst in augustus en ze pieken in september. Later in het jaar, in oktober-november, moet je in het naaldbos zijn.

Paddestoelen lijden niet alleen onder de droogte. Door onder meer uitlaatgassen en uitstoot van giftige gassen van fabrieken verzuurt de grond. Gevoelige paddestoelensoorten kunnen daar niet tegen. Bossen met een bodem die veel kalk bevat, kunnen verzuring beter aan.

Voor de natuur is het belangrijk dat er schimmels blijven groeien. Ze breken dood materiaal af. Als er geen paddestoelen meer waren, zou allerlei organisch materiaal gewoon blijven liggen.Ze zijn onderdeel van de kringloop. Als je daar iets in verandert, gaat het mis.

Het is niet een bedreiging voor schimmels als mensen een keer een paddestoel meenemen. Het is te vergelijken met het plukken van een appel. Dat is niet erg voor de rest van de boom.

Een paddestoel is een vrucht net als een appel. Als je er 1 plukt komen er nieuwe voor in de plaats. Maar er moet natuurlijk niet massaal geplukt worden. Hoewel het verleidelijk kan zijn om een mandje smakelijke paddestoelen mee naar huis te nemen, is het verboden. Plukkers kunnen een boete krijgen.

Deze tros zwammen kwam ik tegen op een boomstam in het bos… maar wat is het precies voor een zwam? Wie het weet, mag het zeggen….

Zwammen die je ieder jaar ook weer eerder treft zijn inktzwammen. Persoonlijk vind ik het enge dingen om te zien, alhoewel die met het hoedje er alweer veel vriendelijker uitziet, er zijn wel honderd soorten inktzwammen, maar de geschubde is de meest voorkomende in Nederland:

19 Reacties

 1. Schimmeltjes en zwammetjes ken ik slecht. Wel vind ik het telkens weer mooi om te zien dat Oost-Europese mensen met veel plezier eetbare paddestoelen weten te vinden. Terwijl ik door mijn ouders geinstrueerd ben om vooral geen wilde paddestoelen te eten. Dewilde paddestoelensoep van grootgrutters mag dan weer wel.
  Ik kom niet verder dan een bergje boomchampignons …..
  Vriendeleijke natuurgroet

  6 augustus 2011 om 12:52

 2. @Rob-Volgens kenners zijn inktzwammen eetbaar…(Zie foto hierboven)(Heerlijk met knoflook en peterselie!!!!) maar als ik er zo naar kijk dan zou ik er geen hap van door mijn keel kunnen krijgen…Op de foto zijn ze nog jong en fris, maar een paar dagen later zien ze er al niet meer uit….

  6 augustus 2011 om 13:10

 3. Paddenstoelen … jesses, daar moet ik nog even niet aan denken, daarvoor asocieer ik paddenstoelen wat teveel met herfst, en daar ben ik nog lang niet aan toe.
  Ik vind inktzwammen juist erg mooie paddenstoelen, maar eten zal ik ze zeker niet.
  Maak er een mooi weekend van!

  6 augustus 2011 om 14:16

  • @Jan-De geschubde inktzwam kent verschillende stadia, maar die vind ik niet allemaal even aantrekkelijk, vooral niet als ze op sterven na dood zijn, dan zie je de inkt letterlijk weglopen…

   6 augustus 2011 om 14:52

 4. pantxika

  De quels champignons s’agit-il ?… en tout cas une belle image de l’automne qui arrive tout doucement ! Bisous Agnès et bon week-end !

  6 augustus 2011 om 14:40

  • @Pantxika-Ce sont des coulemelles et ces champignons sont déjà arrivés à la forêt à cause de l’été si humide….Toi aussi bon weekend…Agnès

   6 augustus 2011 om 14:54

 5. Met die stapel padde(n)stoelen kan ik je niet helpen, grote plaatjes?, kleine plaatjes?, smal aangehecht?, breed aangehecht? enz. Het is inderdaad padde(n)stoelentijd momenteel, je struikelt er soms bijna over. Op 2 augustus zag ik al de eerste Vliegenzwam, wel heel erg vroeg in mijn herinnering. Trouwens ….. wat is het nu eigenlijk met of zonder tussen-n ? Mijn spellings-verbeteraar wil altijd wel die n ertussen.

  6 augustus 2011 om 17:52

  • @Geert- Ja de eerste V;liegenzwam ook al gezien…ongelooflijk vroeg.. met de plaatjes kan ik jou nou weer niet helpen, laat staan de aanhechtingen… hopelijk komt er nog iemand op de proppen die het weet… bij de eerste blik… en die –wel of niet weet ik ook niet… vandaar dat ik hem tussen haakjes had gezet…fijn weekend… Agnès

   6 augustus 2011 om 18:46

  • @Geert- Heb het even opgezocht:

   Paddestoel of paddenstoel?

   ——————————————————————————–

   Wat is juist: paddenstoel of paddestoel?

   ——————————————————————————–

   Volgens het Witte Boekje (2006) zijn beide vormen juist; het Groene Boekje (2005) geeft alleen paddenstoel.

   In het Witte Boekje is het schrijven van de tussen-n vrij gelaten; Je kunt hem schrijven wanneer je dat het meest voor de hand liggend vindt. Dat kan bijvoorbeeld zijn omdat je gewend bent aan een bepaald woordbeeld. in dit geval is het woordbeeld zonder n verreweg het gewoonst. In de woordenlijst van het Witte Boekje staat daarom paddestoel, maar paddenstoel wordt niet fout gerekend.

   6 augustus 2011 om 18:54

   • Kijk, daar knapt de mens van op. Dan was mijn gevoel toch goed en zal ik het woord zonder de tussen-n aan de woordenlijst op van spellingchecker toevoegen.

    6 augustus 2011 om 20:33

   • @Geert-hahahahahah-grappig… en ik had het goed met die -n- tussen haakjes….Agnès

    6 augustus 2011 om 20:41

 6. Ja zeg, daar heb ik helemaal nog niet aan gedacht…

  6 augustus 2011 om 22:16

 7. ja die tijs is er en er komt nog meer
  ik laat ze staan waar ze staan , komen ze het best tot hun recht
  ik eet ze wel als ze zitten in een gerecht
  trusten

  6 augustus 2011 om 22:59

 8. welke het nu juist zijn weet ik niet hoor , toevallig hebben we er wel deze middag gegeten (champignons zeggen we hier) , en ze waren lekker.

  7 augustus 2011 om 14:20

  • @Merel en alle anderen- ik heb de vraag nu neergelegd bij Vroege Vogels. wie weet heb ik binnenkort een antwoord.Agnès

   7 augustus 2011 om 15:31

 9. Via Vroege Vogels kreeg ik de tip dat de paddestoelem op de bovenste foto zwavelkopjes zouden kunnen zijn…..Agnès

  7 augustus 2011 om 23:31

 10. Belles photos !

  8 augustus 2011 om 19:53

  • @Michel- C”est vraiment trop tôt pour ces champignons… mais c”est à cause de cet ét;e vraiment humide…Agnès

   8 augustus 2011 om 20:18

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.