(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Fotografie-Tegenlicht-Contre-Jour

Tegenlicht is een schitterende manier om creatief om te gaan met fotografie. Je kunt veel contrast en sfeer toevoegen aan de foto en heel bijzondere foto’s maken. Veel fotografen zweren erbij. Dat de techniek relatief ingewikkeld is voegt toe aan de uitdaging en maakt de beloning groter als het lukt een mooie tegenlicht foto te maken.

Fotograferen tegen het licht in gaat direct in tegen het advies dat veel beginners krijgen om altijd met het licht van achter of aan de zijkant van de camera te fotograferen. Maar je kunt op deze manier heel aparte beelden maken.

Tegenlicht kan afkomstig zijn van de zon, een flitser of reflecties van sneeuw of zand. De wintermaanden zijn een perfecte periode om te experimenteren met tegenlicht. De zon staat gedurende de dag lager dan de rest van het jaar waardoor het makkelijker is het onderwerp tussen de camera en de lichtbron te plaatsen, waar dit normaal slechts enkele uren per dag is. Het licht heeft ook minder kracht dan in de zomer. Hierdoor is het contrastverschil tussen de lichtbron en het onderwerp beperkter, waardoor de kans groter is dat de kracht van je flitser tegen het zonlicht op kan boksen om dit tegen te gaan.

Contre-jour
Tegenlicht, of contre-jour (Frans voor ‘tegen daglicht’), is het nemen van foto’s met de camera direct in de richting van een lichtbron. Dit zorgt ervoor dat onderwerpen van achteren worden belicht, waardoor details verdwijnen, een sterker contrast ontstaat tussen licht en donker, silhouetten ontstaan, schaduwen duidelijker zichtbaar worden en lijnen en vormen worden benadrukt.

De lichtbron is in de foto vaak te zien als een heldere vlek of een sterke gloed rond het onderwerp, in mooi avondlicht kan tegenlicht het onderwerp helemaal omhullen. Doorzichtige onderwerpen zoals bladeren, kwallen, etc. krijgen bij tegenlicht een prachtige glans. Afhankelijk van het onderwerp krijg je dus een verschillend effect.

Tegenlicht wordt over het algemeen in natuur en landschap fotografie gebruikt, maar is ook prima te gebruiken in portretfotografie om een meer dramatische impact aan de scène te geven. Tegenlicht helpt om het onderwerp en achtergrond van elkaar te scheiden en geeft meer diepte aan de foto, waardoor een meer 3D effect ontstaat. Staat het onderwerp tussen het tegenlicht en de fotograaf in dan is er grote kans dat de randen van het onderwerp oplichten, waardoor deze worden geaccentueerd.

Het maken van tegenlicht opnamen wordt over het algemeen als technisch moeilijker gezien, omdat het erg makkelijk is om te veel licht in de lens binnen te laten vallen waardoor het contrast sterk wordt gereduceerd, ongewenste vlekken ontstaan in het beeld en de belichting problematisch wordt. Dit is echter prima te ondervangen met wat oefening en goede techniek.

Belichting
Overbelichting is een veelvoorkomend ‘probleem’ met tegenlicht. De felverlichte achtergrond doet de lichtmeter van de camera denken dat het onderwerp ook heel fel is, waardoor de sluitertijd wordt beperkt. Hierdoor valt er minder licht dan nodig is om detail in het onderwerp te krijgen, waardoor een silhouet ontstaat. Dit kan natuurlijk ook een gewenst effect zijn, in dat geval hoef je niets te doen, maar is dat niet het geval dan moeten we de oplossing zoeken in belichtingscompensatie.

Aan te raden is om +1 of +2 EV overbelichting op de camera in te stellen als je geen gebruik maakt van de spot meting stand. Hierdoor heeft het licht van de donkere delen van de foto meer tijd om de sensor te bereiken waardoor er meer detail in het onderwerp zichtbaar is. Dit betekent echter wel dat je kans loopt dat de lucht wit uitgebeten raakt. Als je wel gebruik maakt van de spot meting stand, dan meet je de belichting in het schaduw deel van de foto, dit vereist dan geen verdere compensatie als de camera goed heeft gemeten. Probeer veel te experimenteren met de belichting en de verschillende standen zodat je de beste methode kunt kiezen als de mogelijkheid zich voordoet.

Heb je geen andere keuze om tegen het licht in te fotograferen (en is het dus niet de bedoeling donkere vormen te creëren), dan kun je gebruik maken van een flitser om het schaduw detail ‘in te flitsen’ of van een reflector om licht terug naar het onderwerp te reflecteren zodat de lichtbron en het onderwerp meer in evenwicht komen. En ja, flitsen kan zelfs overdag op een hele zonnige dag. Moet je de andere mensen eens zien kijken als je op een heerlijke zomerdag met je flitser in de weer gaat! Groot voordeel is dat hiermee het natuurlijke licht en flitslicht met elkaar in evenwicht kunnen worden gebracht waardoor zowel je onderwerp als de lucht goed is belicht. Je hebt waarschijnlijk wel een losse flitser nodig, deze is krachtiger dan de ingebouwde flitser in de meeste camera’s.

9 Reacties

 1. Hallo Agnès,
  Ohhh, wat een rot zon. Sorry hoor, maar dat is de zon zoals ik hem elkelt kan zien vanuit mijn huis. Laagstaande tot ondergaande zon. Dan is er niets meer te zien ook niet op mijn scherm, en moet er echt voor weglopen, en een poosje gaan liggen maar op bed. Ja hij is natuurlijk prachtig als je hem een enkele keer ziet, maar beslist niet ZO elke dag.
  Ik moet wachten op photobucket, tot ze me weer upgrate, en dat zal pas de 12de van deze maand worden, zolang zal de witte plekken blijven, of ik zal naar PRO moeten en gaan betalen, en daar heb ik een broetje aan dood, en zeker zolang ik niet weet of ik hier kan blijven wonen, of een ander huis kan krijgen.?? Maar met wat hulp heb ik toch een nieuw blogje kunnen zetten met een plaatje erbij. Dus kan gewoon mee blijven doen.
  Groetjes doei

  4 januari 2012 om 03:12

 2. mogge Agnez , ja we gaan gweoon verder hoor , nieuw jaar of niet
  mooie foto , of het nu laag staande of hoogstaande zon is
  de rest is mij te rtechnisch
  fijne dag

  4 januari 2012 om 09:39

 3. Mooie foto en een mooi, duidelijk verhaal over het werken met tegenlicht. Het is en blijft moeilijk, maar het kan verrassend mooie resultaten opleveren.
  Toevallig heb ik maandag tijdens het tweede deel van mijn wandeling nogal wat tegenlichtopnamn gemaakt, die zullen in de loop van de middag op mijn weblog verschijnen.

  4 januari 2012 om 11:53

 4. Om als amateur mooie tegenlichtfoto’s te maken kun je eens proberen om overdag te kiezen voor de scene “ondergaande zon”. Dat levert verrassend mooie effecten op bij tegenlicht.

  4 januari 2012 om 13:08

 5. Machtige foto, Agnès, en heel wat toffe tips, waarvoor dank !
  Lie(f)s.

  4 januari 2012 om 13:09

 6. Superbe cliché !!

  4 januari 2012 om 15:41

 7. Je hebt een pracht van een foto gemaakt. Een schitterende uitleg die ik gretig nog eens doorneem.

  4 januari 2012 om 18:41

 8. Wat een mooi plaatje, zo met dat vogeltje op de voorgrond. Die kans krijg je niet vaak denk ik zo.

  5 januari 2012 om 13:16

 9. Esther

  Het kleurverloop dat de zon verspreid is erg mooi om te zien.
  Dat de bergen en de vogel op deze foto verduisterd zijn geeft een ook erg leuk effect~

  Groetjes van Esther

  16 januari 2012 om 21:00

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.