(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Nieuwe Oogst-De Eendracht

Een nieuw jaar betekent ook weer nieuwe foto’s. Ben er vandaag weer op uit geweest. Rondje Drenthe, maar het doel was Gieterveen. Eeen bezoek aan de plaatselijke molen “De Eendracht”. Een Korenmolen uit 1877, die een paar jaar geleden weer helemaal is gerestaureerd.

De molen werd oorspronkelijk in 1877 gebouwd als achtkante bovenkruier met gebruikmaking van een gesloopte molen uit Nieuw-Buinen. Na een brand in 1904 werd het bovenachtkant door een rond stenen molenlichaam vervangen. Reeds vanaf 1905 was de molen in eigendom van de familie Mulder. De laatste telg van dit geslacht heeft de molen nog lang in bedrijf gehouden, maar rond de eeuwwisseling raakte de molen in een steeds slechtere toestand. Na de dood van Johannes Mulder in 2004 kwam de molen in eigendom van de Molenstichting Drenthe. Deze liet in 2005 een restauratie uitvoeren waarna de molen voorlopig weer draaivaardig werd. In 2007 werd met een omvangrijkere restauratie begonnen waarbij onder andere de stenen onderbouw werd vernieuwd en waarbij groot onderhoud werd gepleegd aan binnenwerk en kap van de molen. In het najaar van 2007 werd de kap teruggeplaatst en in het voorjaar van 2008 is de restauratie afgerond.

De Eendracht is bij de restauratie weer voorzien van een roede met zelfzwichting, de andere roede heeft het oudhollands hekwerk met zeilen. De inrichting bestaat uit twee koppels maalstenen. Na de restauratie is de molen eigendom geworden van Het Drentse Landschap en wordt hij bediend door vrijwillige molenaars.

Een detail van de roedes(wieken):

4 Reacties

 1. Het is een mooie, bijna wat eigenwijze foto van een deel van de molen.
  Hopelijk plaats je binnenkort ook nog een foto waarop we de molen ten voeten uit kunnen bekijken.

  8 januari 2012 om 21:41

 2. Ik vind dat iedereen zijn steentje moet bijdragen aan de restauratie van dit soort oude gebouwen. Een stukje industrieel erfgoed moeten we in stand houden.

  8 januari 2012 om 22:14

 3. Wist niet dat een wiek ook een roede genoemd werd. Maar ja wij zijn zo niet meer thuis in molens. Bij ons hebben ze ze bijna allemaal afgebroken.
  Prachtig standpunt.

  8 januari 2012 om 22:45

 4. Godfried

  Hier in de buurt staat ook een molen (Meterik) zal er binnenkort eens een bezoekje aanbrengen.
  Is eigenlijk best wel de moeite waard.
  Mooi om te weten Agnès.
  Groetjes

  9 januari 2012 om 21:37

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.