(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-Mijn Beeldarchief-Une haie d’honneur

Vorig jaar op dezelfde dag stonden deze knotwilgen er nog met al hun takken. Dat ze gesnoeid, geknot moeten worden is eigen aan deze bomen, maar vandaag reed ik er langs , geknot en wel… wilde ze eerst nog fotograferen, maar heb het toch niet gedaan… ik vind ze zo veel mooier ook al is dat miscchien tegen alle regels in.. juichende bomen… nog wel kaal, maar  met het prille lentezonnetje er doorheen… de geknotte wilgentenen zullen nu wel zo ver zijn geweest dat er weer afscheidingen van gemaakt kunnen worden…

Voor een grotere afbeelding, klik op:

http://beeldkracht.wordpress.com/

6 Reacties

 1. Ik vind dat deze bomen gewoon vrij moeten kunnen groeien. Het knotten is tegennatuurlijk toch…

  20 maart 2012 om 21:27

  • @Sjoerd-Knotten houdt in feite niets anders in dan de betreffende boom eens in de paar jaar van zijn kruin te ontdoen, waarna deze weer uitloopt. Is men eenmaal begonnen een boom te knotten, dan moet dat worden voortgezet. Als meerdere jaren lang het knotten wordt verwaarloosd, groeit de kruin op de knot sterk uit. De takken worden dan zo zwaar dat de boom dreigt in te scheuren of in zijn geheel dreigt om te vallen. Bij een onderhoudsbeurt worden de takken in de winter zo glad mogelijk afgezaagd. De boom gaat in de lente weer uitlopen. In natuurgebieden of langs wegen worden de knotbomen, wanneer ze iets ouder zijn, doorgaans om de vijf tot zeven jaar volledig geknot. Tussendoor volgt na enkele jaren een snoeibeurt, waarbij een aantal takken blijven behouden, vervolgens wordt de boom enkele jaren met rust gelaten. Jongere bomen moeten regelmatiger gesnoeid worden.

   22 maart 2012 om 13:03

 2. vivement le sfeuilles !!

  20 maart 2012 om 21:51

 3. wat zou er met hen gebeuren indien nooit geknot , geen idee
  tenen werden en worden nog gebruikt het is in wezen een productie boom van oudsher

  20 maart 2012 om 23:17

  • @Karel-Eenmaal geknot, altijd geknot…. dan moet het bijgehouden worden anders gaan de bomen scheuren of worden topzwaar. Het klopt dat knotwilgen van oudsher productiebomen waren…Ze werden geknot om gebruikshout te leveren. Voor bijvoorbeeld de klompenmaker, de mandenvlechter, de bezemmaker en natuurlijk voor het gewone brandhoutgebruik. Omdat knotten niet meer rendabel is dreigen de laatste decennia landschapselementen van weleer, die door de mens zijn gevormd, uit ons landschap te verdwijnen. Knotten gebeurt daarom tegenwoordig door organisaties op het gebied van natuurbehoud, lokale overheden en vrijwilligers.

   22 maart 2012 om 13:35

 4. Van bomen is de knotwilg mijn lievelingsboom. Ik heb er zelf ook.
  Een geweldige boom is het.

  21 maart 2012 om 08:37

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.