(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO56-De parasolzwam-Riesenschwirmling

…niet vertrappen en uitkijken met plukken…..

De grote parasolzwam (Macrolepiota procera, synoniem: Lepiota procera) is een schimmel met een lange steel en enorm grote hoed, waardoor hij lijkt op een parasol.

Het is een veelvoorkomende soort zwam die groeit op natte grasgebieden. De hoogte en de breedte van de hoed kan wel 40 cm zijn. Voor een schimmel is dit zeer groot en daardoor bijzonder. De steel is relatief dun en wanneer deze op zijn hoogte is, begint de hoed te groeien. De hoed heeft een karakteristieke structuur die wat lijkt op eenslangenhuid.

De parasolzwam wordt vrij veel veel gebruikt in de keuken. De hoed wordt als een soort schnitzel bereid. De steel, die een ring heeft, is dikwijls taai en niet te gebruiken, behalve als er eerst poeder van gemaakt wordt.

De paddenstoel is dankzij zijn grootte vrijwel niet te verwarren met andere paddenstoelen. Maar ondanks dit is voorzichtigheid toch geboden.

Een enorm grote hoed:

Als de zwam mog niet volgroeid is, dan ziet hij er zo uit:

 Zelf plukken in bos en beemd  wordt ons afgeraden door de Mycologische – een ander woord voor paddestoelkundige – vereniging. Als je een paddestoel plukt, pluk je weliswaar niet het hele organisme weg, maar je voorkomt wel dat het zich geslachtelijk voortplant. Wat je ziet is alleen het vruchtlichaam, zeg maar de appel, maar de boom, een dun sliertje, zit in de grond.”

Nederland is misschien, anders dan Frankrijk of de Scandinavische landen, ook wel niet groot genoeg om uit te plukken.

Of er veel”zelfplukkers” zijn, daar heb ik geen idee van. Ik ben zelf een beetje bang voor paddestoelen in de zin dat ik ze niet zomaar ga staan klaarmaken in de keuken.

Parasolzwammen kom je veel tegen op de Waddeneilanden, maar deze heb gefotografeerd in een weiland in Exloo in Drenthe.. Ze staan vaak in groepen bij elkaar, klein en groot door elkaar.

Er bestaan ook zelfs zgn. heksenkringen met parasolzwammen, grote kringen met dezelfde soort paddestoelen.

Als je toch eens Parasolzwammen wilt proeven, ze smaken een beetje anijsachtig, zoet en pittig.  Anders dan bij de Geschubde Inktzwam, waarover ik al een eerder heb schreven:

https://studio562614.wordpress.com/2012/08/02/studio56-de-geschubde-inktzwam/

 is van bijwerkingen met alcohol niets bekend.

15 Reacties

  1. De Duitsers hier vlak over de grens denken er anders over. Daar wordt op grote schaal paddenstoelen geplukt in het bos. Auto aan auto staan soms langs het bospad.

    1 september 2012 om 22:25

  2. Sehr schöne Fotos, hab noch keine Pilze entdeckt 😉

    1 september 2012 om 22:42

  3. Een prachtig ding! Lekker laten staan, staat er prima!

    1 september 2012 om 22:54

  4. heel mooie foto’s heb je ervan genomen.

    2 september 2012 om 00:33

  5. Je hebt schitterende exemplaren gefotografeerd!
    Ook al is het een veelvoorkomende soort, ik vind het toch steeds bijzonder zulke grote exemplaren te zien. Op Ameland ben ik ze regelmatig tegengekomen.

    2 september 2012 om 00:42

  6. Ik laat ze altijd staan, heb er niet eens de behoefte bij om ze op te eten… Schiterende ding is dit.

    Love As Always
    Di Mario

    2 september 2012 om 02:33

  7. Straks in de herfst mag ik graag allerlei soorten paddestoelen bewonderen. Ik zal ze niet plukken en ik waarschuw mijn kinderen dan ook altijd. Niet plukken, niet vertrappen. Ik zorg er altijd wel voor dat ik een aantal foto’s maak want ik vind het altijd een genot om naar te zien.

    2 september 2012 om 05:03

    • @Diana-Ik heb nu al meerdere paddestoelen gezien..komt door het vele vocht van de laatste tijd…net zoals vorig jaar….Agnès

      3 september 2012 om 11:32

  8. ja Agnez ik heb deze ook alweer zien staan
    heb ze nog niet geplukt zien worden
    wel vernield
    geniet de dag

    2 september 2012 om 07:48

    • @Karel-Wat erg is dat dat vernielen.. deze paddestoelen zijn zo groot dat je ze toch niet over het hoofd kan zien..dat is dus niet per ongeluk gebeurd….Agnès

      3 september 2012 om 14:21

  9. Meid, je bent een wandelende encyclopedie! Ik leer iedere weer wat nieuws. Thanks!

    2 september 2012 om 18:32

  10. Das ist ein Riesenschirmling
    Schmeckt gut
    Wolfgang

    2 september 2012 om 19:48

  11. Prachtige foto’s, en interessant verhaal! 🙂

    6 september 2012 om 07:48

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.