(bedrijfs)reportages, evenementen, fotoshoots, portretfotografie, webdesign

STUDIO 56-Vogels-Chileense flamingo

Flamingo’s broeden op plaatsen waar volop voedsel in de buurt is en die moeilijk bereikbaar zijn voor roofdieren. Met grote aantallen vogels ziten ze dicht opelkaar. In een hele grote broedkolonie zijn wel eens 200.000 broedparen geteld. Het nest van een flamingo is een modderheuveltje van 30 tot 40 centimeter hoog. Daarop leggen ze meestal maar één ei. Het mannetje en het vrouwtje broeden om de beurt. Na ongeveer 30 dagen komt er een wit kuiken uit het ei. Het heeft dan nog een recht snaveltje. Het kleintje wordt op het nest gevoerd met een soort melk. De ouders maken die flamingomelk in hun keelholte. Flamingo-ouders zijn in de kolonie vaak te herkennen aan de fletse tot soms witte kleuren van hun anders zo rose verenpak. Het maken van de melk gaat blijkbaar vaak ten koste van het ouderlichaam. Telkens als het jong honger heeft, steekt het zijn kopje onder de vleugels van zijn ouders vandaan en krijgt het zijn melk.
Flamingosnavel
Na een week wordt de jonge flamingo grijs en begint rond te lopen. Dan wordt het tijd voor de crèche. De ouders blijven dan nog wel doorgaan met voeren. Ze weten met gemak hun eigen jong op te sporen tussen duizenden andere grijze kuikens. Als de jongen twaalf weken oud zijn is hun snavel een echte kromme flamingosnavel geworden. Dat is het tijd om voor zichzelf te zorgen. Het duurt dan nog wel een paar jaar voor ze zelf die mooie rose en rode veren van de volwassen flamingo krijgen.
Bedreigde soort?
Wereldwijd wordt de Chileense flamingo niet beschouwd als ernstig bedreigd. Dat is op veel plaatsen te danken aan beschermingsmaatregelen. Die zijn ook nodig want flamingo’s reageren heel gevoelig op verstoringen. Grote kolonies trekken nu eenmaal de aandacht. Niet alleen van dieren, die de eieren en kuikens willen opeten. Maar ook van mensen, die de flamingo’s willen vangen om ze te verkopen. Als de verstoring te erg wordt, laten de vogels soms een complete broedkolonie in de steek. Daar staat tegenover dat flamingo’s in het wild makkelijk 20 tot 30 jaar oud kunnen worden. Daardoor hebben ze vaak genoeg de mogelijkheid om jonge flamingo’s groot te brengen.

Foto gemaakt in Dierenpark Emmen: copyright STUDIO 56

7 Reacties

 1. Voor Sjoerd

  Dit is bijvoorbeeld een voorbeeld van een foto in portretstand…als je hem verwerkt in een tekstblok dan kan dat nog heel aardig zijn…de hoogte moet altijd wel worden aangepast, anders moet je alsmaar scrollen… dat kan storend zijn…Agnès

  27 september 2012 om 13:00

 2. interessant
  en een heel mooie foto

  27 september 2012 om 13:06

 3. Ik vind die beesten maar moeilijk te fotograferen, het is je goed gelukt. Erg mooi!

  27 september 2012 om 14:47

 4. Prachtige veren!

  27 september 2012 om 18:08

 5. Een prachtige vogel. Schitterend zoals hij zijn hals kan kronkelen om in de ‘slaapstand’ te komen. Mooi portret!

  27 september 2012 om 23:53

 6. Quelles couleurs!

  28 september 2012 om 20:36

 7. Dat oranje steekt mooi af ! Ook de pose is erg leuk !

  30 september 2012 om 12:12

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.